Izleti,  Planine,  Treking

Palec

Palec 2026 m, Zelenjak 2024 m , 23. junij 2023 — 8 h 15’, 29 km, 2050 vm

Tisoč dvesto višincev v kosu, n’č tazga, mi zagotavlja buddy, medtem ko jo ostro gledam direkt v oči. Pozoren sem na trepetanje zenice in povešanje pogleda v desno. Ne zmede se. Dvigne roko v znak prisege: Pet ur! Pet ur maks!

Vremenska na windyju pravi, da bo — kar se hribov tiče — najkasneje začelo padati nekje okoli Begunj. Da dežju zanesljivo ubeživa, vseeno štartava zgodaj, na budilko, skoraj sredi noči. A ob šestih, ko na Celovški še mencam zalepljene oči, je sonce že krepko nad horizontom. Vstajanje nama ne gre najbolje, vse teže se prisiliva iz cone udobja, vsaj kar se tiče spanja. Dvomi, a je to še zame. Zakaj za vraga nam starcem preprosto ne prepovejo prijave na sto milj?!

Parkirava pri Krpinu na zgornji strani Begunj in se odpraviva proti vrhu Palec. Jaz Buddyju zaupam in se tudi danes nisem vtikal v plane. A marsikateri planinec ob poti se začudi, ko mu razlagava, kam jo mahava. Še posebej, ker očitno nisva na najkrajši poti, ki vodi do tja. Prime me slaba volja, ker sva trening po številkah višincev praktično že oddelala, pa nisva niti na pol poti do tja. Potem se umirim in sprijaznim, da je izlet z Buddyjem pač pohajanje v neznano.

V domu na Zelenici se vmeša usoda. Kot otrok se razveselim mizice z vpisno knjigo in v svojo planinsko knjižico veselo pritiskam vse žige po vrsti. Tudi zajčka, kravico in metuljčka. En od teh žigov pusti jasno čitljivo sled z imenom najinegа današnjega cilja in s tem postane jasno, da pač morava gor, kaj sramotno bi bilo nositi naokoli knjižico z žigom z vrha, na katerega nisem stopil. Tudi megla pri tem ne more biti ovira.

V megleni kotanji ruševja dohitiva planinca med počitkom. Post koronski oče ni več isti kot je bil, bolezen mu je pustila težko sapo. Sin pa kar dobro šiba z nama, potem pove, da se pripravlja na prvi trail. Rabim sprostitev, pravi, imam izjemno stresno službo. Vzgojitelj v vrtcu je. Zanimivo. Nisem hotel drezati ali mu je tako stresno zaradi otrok ali zaradi kolegic vzgojiteljic. Za odtenek laže pa zdaj razumem Klaro, zakaj tako težko zdrži med štirimi stenami, ko pride vikend.

Z Zelenice se vračava po Bornovi poti. Vsakič znova sem navdušen nad njo. Prijetna sprehajalna steza med vsemi temi špičastimi gorami. Ravno na ostrem ovinku okoli bunkerja nama pride nasproti številčna skupina. Moj komentar What a lucky boy, with all that women!, namenjen enemu od moških, požanje bolj kisel nasmešek. Ne zdi se, da številčno prisotnost žensk šteje kot blagoslov. Morda zato, ker so čehinje?

Po planini Prevala, za katero se ne moreva dogovorit, na kateri zlog se naglasi, se začne zoprn spust v dolino Drage po razdrapani strugi Begunjščice. Ob zadnjem divjanju ni prizanesla planinski poti. Ta je trenutno zaprta. Na najbolj zahtevnem delu, kjer je skok v Luknjo, je odplaknilo vso železje razen enega samega klina. Z nekaj spoštljivo previdnih korakov prideva skozi brez prask. Za nagrado in sprostitev se na koncu ohladiva v tolmunu. Če grem v to ledeno vodo … A se mi zvečer potem ni treba stuširat? (:grin smiley)

Z nekaj nelagodja greva prek lokostrelskega poligona in mimo živali v žrtvenih pozah tarč. Pri gradu Kamen se pojavijo informativne table z nadpovprečno zanimivimi besedili. Prav zamikalo me je, da bi šel pokukat v Škratov grad. Najdlje sem se ukvarjal z razmišljanjem, kako neki bodo arheologi čez tri tisoč let razlagali bivanje prebivalcev v jami Zijalki na podlagi odkopanih plezalnih vponk, ki danes visijo s stropa.

Današnji izlet je bil namenjen tudi uvajanju novih tekaških čevljev. Copat je čvrst in kompakten, zdi se, da bolje varuje nogo, a ob tem se v njem počutim utesnjenega. Predolgo sem odlašal in nazadnje težko našel dovolj velik par inov8 trail talona. Med tem sem nogo razvadil s široko, mehko in prostorno altro. Klara mi ob pivu razlaga, da so njej zaradi žuljev in otiščancev že odpadali nohti na nogah, tudi na palcu, nožnemu, ne temu od danes. In da je to za trail tekača nekaj dokaj normalnega. Prosim?! Snamem copate takoj, ko se mi dvigne prvi noht na prstu.

Ura je nehala slediti najinemu premikanju po osmih urah in četrt. Zmanjkalo je baterije.