Izleti

Kuj, kujs in ostale štajerske živali

Vikend pri Janiju v Halozah, vsa ptujska aikido ekipa je bila tam, čistili smo njegovo novo parcelo, kupil jo je iz inata, da je ne bi dobo sosed švaba. Posekali in na kup zvlekli smo veje na meji, toliko, da smo lahko naslednji dan postavili kole za ograjo. Ostalo podrast bodo pospravile koze, ki jih bo spustil notri. Betonske štange smo pobrali pri sosedu, ne rabi jih več. Si predstavljam, pun kufer ima tega strmega haloškega brega.

Yudansha Haloze

Sem imel opazko, zjutraj ob sedmih, ka smo se useli ka mizi, da sem že slišal, kako ni časa delat, ker je treba toliko pojest. Pa so rekli, da to nebo trgatev, tisto je praznik, zdaj bomo res delali. In smo. Lačen in žejen pa tudi nisem bil, Mateja slovi kot dobra kuharica. Ajdovi žganci in polenta z mlekom in ocvirki za zajtrk, pasulj z rebri za kosilo, klobase in solate za večerjo. Naslednji dan jajca na različne načine in roštilj na vinski trti.

Yudansha Haloze

Edini gost sem, fantje svojo špraho prilagodijo samo, ko se pogovarjajo z menom, sicer lokalščina. Koristi mi predznanje iz Celja, vseeno marsikak izraz ne razumem. Včasih vprašam, recimo na koncu zgodbe o kuju, ki ga je imel Jani rad, pa so ga prodali v živalski vrt. Kuj je konj, na koncu je končal kot hrana. Potolaži me, da se tudi med seboj ne razumejo, vsaka vas ima svoje izraze. Flancati so tisti krhki, kvašeni pa so ali olupe ali treske. Odvisno na kateri strani Drave so ocvrti.

Vsi pa se norčujejo iz vasi Leskovec, ki je malo dlje po Ptujskem polju. Tam psu pravijo kujs, psici pa kujs ka nosi pizdo.