Dogodki,  Izleti

Najnaj21 2017


Najlepši in najtežji polmaraton
Sobota, 1. april 2017
http://www.najnaj21.si/


Pred dvemi leti je bil to moj prvi, prvi tek po hribih, sploh tak zaresen, tekma. Bil sem sredi divjih priprav na Herota, treningi vsak dan, Najnaj je padel v koledar kar tako, za zraven. Enindvajset kilometrov po Polhograjcih se mi je takrat slišalo še veliko.

Dve leti kasneje sem že džomba, nekaj dolgih tekov že imam v nogah. Ne kompliciram – namesto tradicionalne bučne juhe pred tekmo sem včeraj v Zagrebu ob polnoči stisnil en kebab na ulici, ker sem bil po koncertu PMJ tako neutolažljivo lačen. A včerajšnja hrana ne bo največja težava pri današnjem teku.

20170401-Najnaj21-P1030808.jpg

Donkey ride, petdeset dvigov na prstih, z Mitom na hrbtu. Že ves teden imam živalski musklfiber v mečih, seveda ne popusti niti do sobote. Že na štartu so noge okorne. Ni bojazni, ni nesigurnosti – krči so mi zagotovljeni.

Res me stisnjejo točno na polovici, po uri in četrt. Ko spustim tempo po blagem klancu navzdol, mišice v mečih zažrvgolijo. Tekma gre v tretji polčas. Ne merim se več s sotekmovalci, ne razmišljam več o času. Zdaj se ukvarjam z vsakim korakom posebej. Vseeno je za hitrost, samo nikar čez mejo, ko bi krč do konca zadrgnil nogo in me spačenega obraza odvrgel v listje ob poti.

Vmes, v trenutkih, ko ni težav, pokrivam konkurenco. Po sivih kocinah na vratu ocenjujem starost – je v moji kategoriji? Ko se breg postavi pokonci, zdržim korak, dva več, prehitim, naredim distanco, dovolj veliko, da zbijem moralo. Match race pokrivanje. En tak kliče za mano, naj se ne ženem, nima smisla pretiravat, se spotaknit, past po tleh.

Najnaj21

Seveda, seveda. Takoj ga pogruntam, ta se bo gnal do konca. Zagrabi me tekmovalna strast, ne pustim ga naprej, grem za njim, v naslednjem bregu ga bom snel. V tistem zataknem za korenino in zaplužim na nos v peščeni vlaki. Tip ima veze tam zgoraj, pomislim med letom. Imam srečo, nekako se ujamem na roke in skotalim v preval.

Kasneje v cilju vidim enega tipa, vsega krvavega. Hiter tekač, precej hitrejši od mene. Žal, brez sloga pri pristanku …

Redni trening aikida, fantje. Priporočam.