Dogodki

Dubioza

Sin zrihta karte za koncert, fotr plača. Simbioza kot se spodobi. Še bolje bo, ko bo junior poskrbel tudi za prevoz, da bom lahko spil kako pivo več. Sicer pa je četrtek, naslednji dan je služba, trening, kontrolka pri slovi. Ko vstopiva v dvorano, naju ne vleče ne desno ne levo, greva kar po sredini mimo vseh točilnih pultov direktno pod oder, na ograjo. Ko enkrat zavzameš mesto, te ne sme pritisnit scat.

Nebuloze

Točno na tem mestu sva pred štirimi leti poslušala Manu Chaa. Takrat mi je bil tako všeč, da sem hotel vedet, o čem poje, in se zaradi tega učil špansko. Učitelj Nacho se je muzal, po njegovem so večina njegovih besedil nebuloze. V španščini nisem nikoli prišel tako daleč, da bi to njegovo mnenje potrdil ali ovrgel. Precej dobro pa razumem bosansko, tudi v odtenkih in ironičnih podtonih.

20171117-Dubioza-DSCF8097.jpg

Besedo dubioza se pogosto uporablja (napačno) kot nadomestek za označevanje nečesa, kar je nebulozno: nesmiselno, nejasno, zmedeno. Šele v kontekstu dobijo besedila pomen in ta pri Dubiozi nikoli ni plehek, ampak družbeno kritičen in politično angažiran.

Himna generacije: Ko je koja / krvna grupa / da li ce progutati nas / crna rupa? /  Pjevaj “bice bolje” / dok se valjamo u blatu / zajebi sekiraciju / cuvajmo prostatu.

Bosanski tango

Isti plac, iste vrste besedila, isti ritem – ska punk. Umpa, umpa, umpa. Pri ograji je borba za prostor, a ko se razporedimo, je znosno. Medsebojni dogovor, koliko kdo rabi življenjskega prostora. Pa se pojavi nek tip z namero, da se prerine naprej. Odrine me (kar bi še požrl) in se z vso silo nasloni na družbo deklet pred menoj (kar mi dvigne kapo). Potegnem ga nazaj in naročim njegovemu pajdašu, naj ga odstrani. Pa ga ne.

20171116-Dubioza-DSCF8050.jpg

Dokler ga držim za ovratnik, se dela zadetega in kar rine naprej. Čez nekaj časa ga imam dovolj in mu navijem ušesa. Čisto malo, le toliko, da mu jasno pokažem moj odnos do njegovega obnašanja. Ko se končno umiri, še nekaj časa pričakujem povračilen napad od zadaj, ampak imam mir. Morda je pomagalo, da sem grdo gledal. Bolj verjetno pa to, da je zraven stal sin, ki je čez ramena še malo širši od mene.

Kaos

Na drugi strani je še bolj zoprna neka mini bejba, ki računa na to, da me bo z nabijanjem spravila ob živce in se bom umaknil. Mikalo me je, da bi jo vprašal, ali se je morda zaljubila vame, ko se tako vztrajno drgne obme. Pa se raje ugriznem v jezik. Kaj pa, če me obtoži verbalnega spolnega nadlegovanja?

20171117-Dubioza-DSCF8136.jpg

Ograja pomeni gnečenje, to bi moral vzet v zakup. Sedaj me skeli vest, da se mi je prej tako nekontrolirano dvignil adrenalin in sem se spravil nad mulca. Kaj pa aikido principi? Sožitje, ljubezen in harmonija? Ampak saj, … Na koncu se je vse dobro izšlo. Če bi bil treniran kung-fu borec, bi mu moj refleks morda zlomil rebra. Tako pa ni bilo nobenemu nič hudega.

En mulc se je naučil, da so ušesa organ, s katerimi ubogaš nasvete starejših. Sin pa, da se v življenju ne moreš zanašat zgolj na pravo in odvetnike. Včasih se je treba postavit zase in spraviti svet okoli sebe v red. Na koncerte sem hodil še v Jugoslaviji, ko je bila publika – politično korektno rečeno – narodnostno mešana. Včasih smo se pustili jebat, včasih pa tudi ne.

No escape from Balkan : I live by your rules every single day / But some things are written in my DNA

20171117-Dubioza-DSCF8185.jpg

Na koncu koncerta bend na oder povabi Moniko, ker je danes petdesetič na njihovem koncertu. Povsem jo razumem. Glasba gre v ušesa. Pa še malo politično angažiranega se počutiš.

Kažu : Mene tjeraju na izbore svake dvije godine / a ja glasam za kafanu i marihuanu

Dubioza žur. Še dva dni nič ne slišim.

Dubioza