Dogodki,  Izleti,  Planine,  Treking

Veliki Rogatec

Veliki Rogatec 1557m, 19. maj 2024

Na vrhu se pojavi iznenada, brez kakršnekoli topotajoče napovedi, med tem ko sva kontemplativno srebala čaj. In ravno tako brez uvoda začne govoriti. Kako da je prišel z Raduhe ne po poti, ampak po grebenu, da je šel čez prelepe planine in vse to podkrepil s fotografijami na telefonu. Premalo hodimo po teh hribih, to je škoda, tri dni sem vozil v Estonijo na tamkašnji najvišji hrib. Sledi gostobesedni zavozlan opis geografske pozicije najvišjih vrhov pribaltskih dežel. Na vse evropske bom šel. Na vse slovenske dvatisočake pa do poletja.

Mrtvi menih

Boš čaj? ponudim, ker vidim, da je brez nahrbtnika. Imam vodo v avtu, hvala, pa ta pot tu je za dol nevarna, nedavno se je tu en ubil, ko se mu je zataknila jakna, sem govoril z njim, jaz tu vse poznam. Hodim pa ne po poteh, ker mi gredo ljudje na živce. Monolog nepovezane svaštarnice traja nepretrgano ves čas najinega odmora ob čaju in čisto malo me nervira, ker sva, namesto, da bi zrla v horizont in v miru obrekovala včerajšnje dogodke, postala tarča osamljenega popotnika z odprtim ventilom egotripanja. Midva morava naprej. Tudi jaz! se spusti mimo naju s hitrostjo prostega pada in čez sedem sekund ga ni več.

Sva ravno doživela Castanedovo izkušnjo, ki mu jo je pripravil vrač, ko je nevedno posadil podarjene kaktuse? Je to lahko slučaj, da greva pohajat po planinah, ves dan ne srečava nikogar, a točno na samem vrhu Velikega Rogca naokoli pridrvi čudak v zašiti majici, brez opreme, nadnaravno hiter kot duh? Kdo nama ga je poslal in kakšno je bilo sporočilo? Bi mu lahko ponudil še kaj več kot le čaj? Temu vrhu rečejo tudi Mrtvi menih, nama mimogrede navrže. No, če iz srečanja nisva pobrala kakšne globlje modrosti, pa sedaj veva vsaj za to.

Ultra Savinja Trail

Nič več me ne iztiri, danes ne. Nedelja je, tretji dan vikenda neobičajnih slučajev. (Saj slučajev itak ni?) Že v petek na obisku pri očetu v Celju med vračanjem iz mesta s sladoledom v roki pademo v štartni boks za Ultra Trail Savinja tek. Kako da nisva vedela za to?! Kljub bučnemu ozvočenju ne izgleda kot neka zelo popularna prireditev, saj je na štartu stotke zgolj osem tekačev. Če tekme niso razprodane, … Kaj praviš, da greva jutri na petdesetko, itak imava v planu dolgi tek? Pa sva šla namesto na petkovo zabavo raje malo prej spat. Zadnji tedni so dolgi.

Sobotni štart je ob neobičajno pozni deseti uri. Ne pride v poštev, popoldne imava družabne obveznosti in vabilo grozi z drakonsko kaznijo za vsako minuto zamude. Lahko pa greva po isti trasi. Buddy zadnji trenutek odredi tek v nasprotno smer, kar se sliši logično, morda pa res srečava kakšnega od tekaških znancev. Pa ga ne, niti enega tekača. Trasa je tako pomanjkljivo označena, da tudi s pomočjo gpx sledi pogosto iščeva pot, nato pa naju stiska s časom prisili v bližnjico in sploh kar zavijeva s trase tekme. Trening je trening, a zabava je zabava. In na lestvici zabavnosti je lajharija povsem na vrhu.

Lajharija

Groom or Bride? Klasično spoznavno vprašanje iz holivudskih limonad je zavito na malo drugačen način in z malo več opcijami. Zbrana družba je res pisana, nabrana v petdesetih letih hiper aktivnega življenja slavljenke. Ne poznam jih veliko, borim se z občutkom imposterja. Družba mi je všeč, a me skrbi, da nisem dovolj odbit za njih. Buddy si je v življenju nabrala plejado najbolj odštekanih modelk in današnja maškarada garantira zabavo.

Drugačnost me povsem potegne vase. Žaklji preoblek v količini manjšega gledališča. Barbika z golimi joški s čokoladno malinino torto med nogami. Brezuda Sonja z nonšalantnim pogledom. Pednjanje kot oblika premikanja, ko vse drugo odpove. Kviz iz zgodovine slavljenke, kjer najbolj neverjetne anekdote veljajo za resnične. Promocija nove knjige ob ravnokaršni izdaji. Ves program in družbo v ravno pravšnji meri sproščene tekmovalnosti drži kar lucidnost slavljenke same. Za nagrado dobi izvedbo najljubšega komada v živo. Če si mačo pravi, me zagrabi! Samo ena je Helena.

Polno glavo tega včerajšnjega dogajanja še imam na vrhu Rogatca, ko mi ta tip naklada o svojih samotarskih planinskih podvigih. Le kaj mi je imel za povedat?