Razno

Slova

Splošna matura: Slovenščina

Pisni izpit, izpitna pola 2

Namesto teka po Rožniku imam včeraj trening za mizo. Sin mi pripravi izpitno polo za maturitetni izpit iz slovenščine. Usedem se na teraso, brez računalnika, tablice, plonk ceglcov. Pod rit si dam blazino in liste papirja rešujem na kolenih s svinčnikom, da si naredim udobno. Komisija dovoli.

Četrti letnik srednje sem pri slovenščini zaključil z dve. Ponosen ne, sem bil pa zelo vesel te pozitivne ocene. (Tako kot pozitivnega zaključka šole nasploh.) Zanimanje za slovenščino se mi je zbudilo mnogo kasneje, ko sem se resno lotil jezika kot komunikacijskega kanala pri oblikovanju.

Naslov izpita pred mano je Razčlemba izhodiščnega besedila. Razumevanje besedila mi gre, pri slogu pisanja namenoma malo auszglajzam, pravopisne vejice vstavljam po občutku. Teorija slovnice pa … Kaj so že prislovi?

Tema izpita je članek o izumiranju maternih jezikov in razmah angleščine. Jasno. Keep it simple je v slovenščino neprevedljivo.

Po uri in pol primerjava moje odgovore z rešitvami in naštejeva 49 točk. Ker zadnje naloge nisem reševal (težko bi jo ocenila), se izkaže, da bi moj rezultat po lanskih kriterijih zadostoval za oceno 3. A res?! Naredil bi, kar tako, na suho, iz glave? Uau!

Vprašujoče pogledam sina, a morda ne pretirava z učenjem.
Štartam na oceno 8.
Grebo.