Uncategorized

Zima, počasi te imam dovolj!

A bo že enkrat konec tega mraza?! Kurenti so dali svoje kožuhe že zdavnaj nazaj moljem v pojedino, pa še kar žvižga okoli vogalov čuden oster mraz.

Ni druge kot gretje na spomin. Grčija julija – razpaljen kamen poletne vročine, iskanje sence pod drevesi, še bolje – v samostanih za debelimi zidovi. Prej ali slej se srečaš s stekleno vitrino in desetinami lobanj – iz oči v dupline. To nas Slovence še čaka – mislim – to, da prenesejo vse kosti iz rovov na plan.
Hios je bil od nekdaj premožen otok. Srednji sloj Grkov je živel dobro tudi pod turško vladavino, ki jim je pustila relativno svobodo. Tudi zaradi mastike, ki je bila na turškem dvoru zelo priljubljena kot žvečilni gumi za beljenje zob.
A to za sicer pragmatične Hiote ni bilo dovolj. Uprli so se Turkom, vendar pridružitev Grčiji ni uspela. Turki so se silovito odzvali in leta 1822 na otok poslali pirate. Ti so pobili 35 tisoč prebivalcev otoka, 40 tisoč njih prodali kot sužnje v Kairu, štiri tisoč pa pustili na otoku za potrebe pridelave mastike.
Od takrat naprej se je otok s pomočjo mastike razvijal, praktično s točke 0. Pridelava materiala, ki so ga uporabljali tako za zatesnitev trupa lesenih ladij kot za hrano in kozmetiko, je trgovino ohranil, vendar prestavil na drugo stran otoka. Celotni predeli otoka so opusteli in to se pozna še danes. Masovni turizem je omejen na dve plaži in z malo truda lahko imaš sosednji zaliv povsem zase.  
Vroča mivka, gretje na soncu, namakanje v morju … 
Dajmo, dajmo, kje je sedaj to globalno segrevanje?!
Komentarji so izklopljeni za Zima, počasi te imam dovolj!
%d bloggers like this: