Potovanja

Z Akropole v rdečo četrt

Ta fotografija me pelje čez vikend v Amsterdam. Tako je izbral predsednik Arne v imenu Nissana. Ne pritožujem se.

V Amsterdamu sem kar pogosto, a vedno z namenom: zaradi aikida. Večino časa preživim v telovadnici, za sprehod po mestu si vzamem le nekaj ur. Ta vikend pa sta mi podarjena dneva udobnega pohajkovanja po sproščenem mestu pivnic, galerij, kofi šopov in uličnega dogajanja.

Že dolgo sem zbiral pogum za fotografski eksperiment in ta nissanova fotoavantura se zdi kot nalašč za to. Vso veliko fotografsko kramo bom pustil doma in v žep vtaknil le svojega LX3, nastavljenega na čb.

Tvegano? Niti ne, končno je tudi ta fotografija nastala na tak način. Itak pa ne gre za dokumentiranje neštetokrat preslikanega Amsterdama.
Preživet dva dni z Arnetom Hodaličem ramo ob rami – to pa je neprecenljivo!

Obrazložitev izbire:

In prišli smo do konca naše nagradne igre… Tudi tokrat ni bilo lahko izbrati dva izmed vas, ki bosta odšla z nami na pot. Kar nekaj jih je bilo spet v zadnjem izboru, kjer vedno malo vpliva tudi selektorjev osebni okus. A zato imamo tudi Nissanov foto team, in nekako soglasno smo se odločili, da ta mesec zmaga Tadej Maligoj. Zdi se mi, da se je z vsemi tremi poslanimi fotografijami, predvsem pa s fotografijo »Odsevi zgodovine« še najbolj približal tisti pravi, klasični estetiki in prvinskim zakonitostim ulične fotografije. Takim, kot so nam jih pokazali že veliki mojstri te zvrsti, Henri Cartier-Bresson, Robert Frank, Robert Doisneau, Brassai, Ernst Haas, Alfred Eisenstaedt pa gotovo bi lahko naštel še koga. Gre za tisto magično mešanico pravega trenutka (ali odločilnega trenutka, kakor ga je poimenoval Bresson) in pa geometrično-kompozicijsko prepričljivost ter natančnost. Pri vseh treh Maligojevih fotografijah imamo občutek, da smo priče nekemu enkratnemu trenutku, čeprav se na njegovih fotografijah pravzaprav ne dogaja nič posebnega, kar ne bi že kdaj videli tudi sami. In prav v tem je čar dobre ulične fotografije. Dve črno-beli in ena barvna fotografija (»Pikapolonica«) nam dajejo slutiti, da avtor natančno ve kaj hoče in kako se bo tega tudi lotil. Res lepo!

Drugi zmagovalec pa je Rob Dragan s fotografijo “Otroška igra”. Tudi tukaj lahko vidimo, da ima avtor pozorno oko, in da zna počakati na pravi trenutek. V premišljeno kompozicijo je ujel otroke, zatopljene v igro z milnim mehurčkom. Njihova pozornost je usmerjena od fotoaparata, tako da so izrisani v vsej svoji pristnosti. To pa je še ena značilnost dobre ulične fotografije.

Ostane nam le še pot v Amsterdam!

Zmagovalca meseca avgusta in komentar Arneja Hodaliča.

Objavil NISSAN Slovenija, dne 4. september 2011.

2 komentarja

%d bloggers like this: