Potovanja

Jeju

Howard hotel

Koza se ne more upreti skusnjavi in naroci zajtrk. Po osebi 13 evrov. Skupaj 40, se enkrat toliko kot soba. Ceprav bi se malo polezavali, vstanemo zgodaj. Hocemo naredit cim vec skode. Izbira je dokaj dobra, niti ne izvrstna. Kakorkoli, kljub že zdavnaj polnemu trebuhu vztrajno hodim po hrano in jo trpam v usta.

Dilema hotelskih zajtrkov. Preprost zajtrk povzroci preproste tezave. Bentis nad jajci in toastom in prej ali slej se ti upre in jes ravno toliko, kot je nujno. Obilni zajtrki povzrocijo vse vrste dilem. Na voljo je kup zanimivih jefi in vse bi poskusil. Posebej, ker si dostop do njih drago placal. Po drugi strani ves, da niti raznovrstnost, niti obilnost za zdravo telo nista v redu. Pa se moralna dilema: nekje so otroci lacni, jaz pa ne pojem vsega, kar je pripravljenega …

Ena stvar pa je boljsa. Preprosti zajttki so navadno povezani z obilico embalaze.

Haenyeo, nabiralke morskih sadezev

Po obalni cesti s z busom 201 odpeljemo v Seongsao. Splezamo na ceden vulkancek in pogledamo z vrha na njegov ozelenjen pokrov. Iz zraka je bolj fotogenicen. Dol grede nas ujame dez. Samo za pet minut. Fajn. Napoved je bila dez za tri dni.

Jeju ima tri stvari v izobilju: skal (vilkanskih), vetra in zensk. Tradicija pomorscakov in ribicev je ustvarjal matriarhat, kar je v nasprotju z obicajno prakso v Koreji in Aziji na sploh. Najbolj mozakarske od vseh pa so haenyeo, nabiralke morskih sadezev. S preprostimi pripomocki – maska plavutke nož – se potapljajo do 20 m globoko. Zdaj uporabljajo tudi neopren. Jasno, tudi ta tradicija izumira.

Pod vulkanckom je zaliv, ob njem koca, kjer stare gospe prodajajo skoljke, jezke, hobotnice. Ojunacimo se in si damo narezat eno morsko uho za sedem in pol evrov. Zraven dobimo nekaj omakic za okus. Z nutricijskega pogleda je najbrz taka skoljka cisto okej obrok. Ampak nek kulinaricen dogodek pa to ni. Gumijasta snov, ki ima toliko okusa kot omaka, v katero si jo pomocil.

Kar naenkrat se zacno starke oblaciti v gumijaste obleke. Performance show za turiste. Na obali zapojejo za good luck, potem pa rdece šolnčke zamenjajo za plavutke in grejo malo plavat po zalivu. Haenyeo zenske sicer svoje delo sicer opravljajo smrtno resno. O tem smo se poucili dva dni kasneje v muzeju.

Kraj slovi po dobrih ribjih restavracijah ampak cene so navite in gremo – kam drugam – v McDonalds. Vzamem hamburger z rakci. Klinc. Sto evrov za druzinsko malico se nam zdi vseeno pretirano.

Tadao Ando

S taksiko se zapeljemo na drug konec rta, na Phoenix otok. Dve hisi arhitekta Tadaa Anda. Super. Preproste forme: kvadrat, krog, kriz. Navdusujoci ucinki na obiskovalca. Kontrast belega gladkega betona in crnega vulkanskega kamna. Odpirajoci se pogledi na poti do vhoda. Zgodba. Znotraj Rotonda, enostaven kriz, a ne dolgocasen. V vsakem krilo drugo telo, nesimetricni prehodi delujejo kot labirint naravnih prehodov. Posebna umetnost: kako so v ta gladek beton skrite instalacije?

Srecamo skupino lepo urejenih, po obleki sodec umetnikov. Iz muzeja gredo jest v restavracijo, kjer je pica za predjed 20 evrov. Nekako tako sem si predstavljal sebe na potovanjih na stara leta. A glej me. Z nahrbtnikom z vodo in prigrizki, v majici, ki jo bom na koncu potovanja vrgel v smeti. Prepoceni potujem za dandijevsko potovanje. Prevec sem komot, da bi se usedel na motor in odpeljal na drug konec evrope v usnju kot Bert. In tudi ze prevec komot za klateska vandranja. Zaenkrat nekaj vmes. Kar nekaj.

Na plazi je opozorilo, da je snemanje otrok z namenom pornografije prepovedano. Haha. Dvolicnost. Korejci imajo tezave z zavrtostjo v spolnosti in moskim sovinizmom. Nadlegovanje zensk se tolerira. Nekaj tednov nazaj so izbruhnili nemiri zaradi nepravice na sodiscih. Na ženska stranišča podtikajo kamere in posnetke objavljajo na spletu. Primeri pretezno zastarajo in storilcev kao nikoli ne najdejo. A zensko, ki pride navzkriž z zakonom, obsodijo po hitrem postopku.

Na plazo pridemo ob pol sedmih zvecer. Se vedno je vroce, a zdaj je vsaj znosno. Deset do sedmih baywatch ze stoji na robu vode in nas naganja ven. Po sedmi uri je kopanje v morju prepovedano. Zdaj to ze vemo.

%d bloggers like this: