Uncategorized

Iran 2008


Canon 400D, 85mm@f4
Esfahan, Iran, 1.1.2008
Iran za silvestrovo. Ne ravno najbolj posrečena izbira za žuranje. Saj se alkohola da nekaj dobit, droge očitno še več. A vseeno je konzumiranje alokohola v javnosti družbeno (in policijsko) nesprejemljivo. Ni šale, tudi za nas turiste ne. No, na srečo so nas policaji vseeno pospremili v hotel, ne za rešetke.
Pa saj nismo šli popivat, ampak občudovat to čudovito, veliko in posebno deželo. Perzijci, ki se nimajo za arabce in ki verujejo drugače kot večina muslimanov. Država, ki gre židom in Bushu tako na živce, da so jo postavili na ‘os zla’. Tisočletna civilizacija je pustila neverjetne spomenike, desetletna vladavina islamske revolucije usodne sledi v družbi.
Newsweek je v napovedi za leto 2008 omenil Iran kot deželo, ki je lansko leto marsikdaj razburkala javnost in o kateri se bo veliko slišalo tudi naslednje leto. Iran se poskuša umestiti na zemljevid civiliziranega sveta, pri tem pa nima dosti zaveznikov. Še slabše, tudi notranje je razcepljena zaradi edinstvenega političnega vodenja islamske republike. Marsikaj morajo poopraviti, predno zmanjka nafte. 
Do takrat pa, upam, bom te prijazne ljudi čimvečkrat obiskal.

2 komentarja

%d bloggers like this: