Select Page
Tokrat zgodba ne o motivu, temveč o fotografu, konkretno o njegovem ves čas prisotnem strahu pred izgubo fotografij. Ne, da bi se mi zdelo to konec sveta, najbrž pa bi mi bilo vseeno za tu in tam kakšno žal. Saj jih bom dal na papir, do takrat pa se paranoično ukvarjam s hrambo v elektronski obliki.
Prišel sem do točke, ko imam občutek, da so se mi združile hitrost, varnost in stroški. Glede na to, da nisem ravno nek računalniški geek, se morda tudi grdo motim. Zaenkrat stvar deluje. Kdor pa ima koristen predlog – dobrodošel!
(začenjam zgoraj desno – sledijo v smeri urinega kazalca)
1 Interni HD – 120 GB
Mekov disk v prenosniku je seveda premajhen za celotno zbirko. Na njem hranim le slike družine, da jih gledam na pisalni mizi. Hecam se. Tudi prezentacije in predvsem knjižnice za Lightroom. To mi pride prav, ko imam luknjo med sestanki in lahko odklopljen od fotk urejam ključne besede in ostale parametre fotografij.
2 Internetni servis
Tega še ne uporabljam. Zaenkrat se mi ne zdi potrebno. Bo pa to za seboj potegnilo vsaj hitrejši dostop do Interneta, kot ga imam sedaj.
3 Mrežni disk (NAS) – Thecus N3200 1,5 TB
Škatla NAS s tremi diski, v RAID 5 polju. To pomeni, da lahko en disk crkne, pa vsi podatki ostanejo nedotaknjeni. Če crkne, zamenjaš z drugim in stvar dela sama od sebe naprej. To se mi sicer še ni zgodilo, ampak sliši se zanesljivo. Nekaj časa sem ga imel za delovni disk, ampak je mrežna povezava prepočasna. Je pa fajn, ker ga imam (zaradi hrupa in zaradi varnosti) spravljenega v kleti med marmelado.
Sem gor delam varnostno kopijo surovih fotk, obdelanih fotk in LR knjižnic.
4 Time Machine – WD My Book 250 GB
Mekovci vejo, kaj to za ena fajn zadeva je, za ostale pa žal ni uporabljiva. Uporabljam za vse ostalo, razen za fotke. Sicer neprestano melje.
5 Cedeji, devedeji
Ja, kljub vsemu. Še vedno. Ne zato, ker ne bi zaupal diskom, ampak ne zaupam sebi. Ko prestavljaš tisoče datotek z abstraktnimi nazivi, se pač zgodi. Od viška ne boli glava.
Se pa sedaj veliko manj sekiram glede označevanja in arhiviranja ploščkov. Res samo za skrajni slučaj.
6 Delovni disk – WD My Book 2 TB
Celotna knjižnica fotografij v surovem stanju. Sem pretežno dostopam z Lightroom-om. Pripeto prek FireWire 800, kar omogoča znosno hitrost dela.
Takole pa to zgleda na mizi
Še malo informacij o ozadju za tiste, ki jim tale komplet zgleda zanimiv:
– letni prirast fotografij: 100 GB.
– cene: Thecus N3200 – 350 €, MyBook 2TB – 260 €, USB zunanji diski – 50+ € … v glavnem – dosegljivo.
Dopolnjeno 24.11.2009
Zadeva zgleda morda predimenzionirana za domačo rabo. Zato dodajam obrazložitev.
S tem sistemom podpiram manjšo založbo, ki izdaja na leto štiri izvode revij in eno do dve knjigi. Ob člankih za druge revije in popotnih fotoknjigah se letno nabere okoli 1500 fotografij – z izborom, obdelavo in pripravo za tisk.
Delo zahteva pogosto brskanje po arhivu, zato se trudim z aktivnim arhiviranjem – opremljanjem s ključnimi besedami. To na medijih tipa CD, DVD, … praktično izgubi.
Zato kombinacija velikega in hitrega diska (2TB na FW 800) za delo in dislociranega in varnega (RAID 5 na WAN) za živo zrcalno kopijo knjižnice.
Če povzamem bistvo – moj namen je bil, da ob krešu ene komponente ostane živa celotna knjižnica, ne samo fotke.
UPDATE
S Time Capsule se je stvar poenostavila. Ker sem ves dan ‘na terenu’, se mi ne da niti do delovne mize, da bi priklopil usb disk. Kljub temu je za backup poskrbljeno. Naredi se prek WiFi, takoj ob vstopu v stanovanje. Še ena skrb manj. 🙂
%d bloggers like this: