Uncategorized

Fotografova paranoja

Tokrat zgodba ne o motivu, temveč o fotografu, konkretno o njegovem ves čas prisotnem strahu pred izgubo fotografij. Ne, da bi se mi zdelo to konec sveta, najbrž pa bi mi bilo vseeno za tu in tam kakšno žal. Saj jih bom dal na papir, do takrat pa se paranoično ukvarjam s hrambo v elektronski obliki.
Prišel sem do točke, ko imam občutek, da so se mi združile hitrost, varnost in stroški. Glede na to, da nisem ravno nek računalniški geek, se morda tudi grdo motim. Zaenkrat stvar deluje. Kdor pa ima koristen predlog – dobrodošel!
(začenjam zgoraj desno – sledijo v smeri urinega kazalca)
1 Interni HD – 120 GB
Mekov disk v prenosniku je seveda premajhen za celotno zbirko. Na njem hranim le slike družine, da jih gledam na pisalni mizi. Hecam se. Tudi prezentacije in predvsem knjižnice za Lightroom. To mi pride prav, ko imam luknjo med sestanki in lahko odklopljen od fotk urejam ključne besede in ostale parametre fotografij.
2 Internetni servis
Tega še ne uporabljam. Zaenkrat se mi ne zdi potrebno. Bo pa to za seboj potegnilo vsaj hitrejši dostop do Interneta, kot ga imam sedaj.
3 Mrežni disk (NAS) – Thecus N3200 1,5 TB
Škatla NAS s tremi diski, v RAID 5 polju. To pomeni, da lahko en disk crkne, pa vsi podatki ostanejo nedotaknjeni. Če crkne, zamenjaš z drugim in stvar dela sama od sebe naprej. To se mi sicer še ni zgodilo, ampak sliši se zanesljivo. Nekaj časa sem ga imel za delovni disk, ampak je mrežna povezava prepočasna. Je pa fajn, ker ga imam (zaradi hrupa in zaradi varnosti) spravljenega v kleti med marmelado.
Sem gor delam varnostno kopijo surovih fotk, obdelanih fotk in LR knjižnic.
4 Time Machine – WD My Book 250 GB
Mekovci vejo, kaj to za ena fajn zadeva je, za ostale pa žal ni uporabljiva. Uporabljam za vse ostalo, razen za fotke. Sicer neprestano melje.
5 Cedeji, devedeji
Ja, kljub vsemu. Še vedno. Ne zato, ker ne bi zaupal diskom, ampak ne zaupam sebi. Ko prestavljaš tisoče datotek z abstraktnimi nazivi, se pač zgodi. Od viška ne boli glava.
Se pa sedaj veliko manj sekiram glede označevanja in arhiviranja ploščkov. Res samo za skrajni slučaj.
6 Delovni disk – WD My Book 2 TB
Celotna knjižnica fotografij v surovem stanju. Sem pretežno dostopam z Lightroom-om. Pripeto prek FireWire 800, kar omogoča znosno hitrost dela.
Takole pa to zgleda na mizi
Še malo informacij o ozadju za tiste, ki jim tale komplet zgleda zanimiv:
– letni prirast fotografij: 100 GB.
– cene: Thecus N3200 – 350 €, MyBook 2TB – 260 €, USB zunanji diski – 50+ € … v glavnem – dosegljivo.
Dopolnjeno 24.11.2009
Zadeva zgleda morda predimenzionirana za domačo rabo. Zato dodajam obrazložitev.
S tem sistemom podpiram manjšo založbo, ki izdaja na leto štiri izvode revij in eno do dve knjigi. Ob člankih za druge revije in popotnih fotoknjigah se letno nabere okoli 1500 fotografij – z izborom, obdelavo in pripravo za tisk.
Delo zahteva pogosto brskanje po arhivu, zato se trudim z aktivnim arhiviranjem – opremljanjem s ključnimi besedami. To na medijih tipa CD, DVD, … praktično izgubi.
Zato kombinacija velikega in hitrega diska (2TB na FW 800) za delo in dislociranega in varnega (RAID 5 na WAN) za živo zrcalno kopijo knjižnice.
Če povzamem bistvo – moj namen je bil, da ob krešu ene komponente ostane živa celotna knjižnica, ne samo fotke.
UPDATE
S Time Capsule se je stvar poenostavila. Ker sem ves dan ‘na terenu’, se mi ne da niti do delovne mize, da bi priklopil usb disk. Kljub temu je za backup poskrbljeno. Naredi se prek WiFi, takoj ob vstopu v stanovanje. Še ena skrb manj. 🙂

12 komentarjev

 • A.

  Moja hramba gre pa nekako takole: računalniški disk(ena mapa), ko se ta zapolni (do 700Mb) zapečem na cd izbor (najboljše podmape) pa dam v neko drugo mapo (ko ta doseže cca. 4Gb zapečem na dvd in hkrati na 500Gb zun. disk…zadeva deluje, imam 3 kopije oz. vedno najmanj dve na voljo…imam pa še en namenski zun. disk (1Tb) izključno za arhiv porok (tam pa res ne sme itit nič narobe) 🙂 S hrambo na internetu pa nimam izkušenj, pa nekako (še) ne zaupanja. LP a.

 • Tadej Maligoj

  Sliši se OK. Ampak, … razmisli še o luknjah – o vmesnih časih med posameznimi pekami in o težavah ob zaribanju zunanjega diska.
  Bistvena prednost pri meni se mi zdi ta, da mi ob težavah ene komponente ostane živa tudi knjižnica, ne samo fotke.

 • Iztok Kveder

  Ja bolj kot kompliciraš slabše je!
  2zunaja diska na katera se vzporedno preko time machina 1x tedensko dela backup. Hramba ločena na dveh različnih lokacijah.
  Slike porok pa takšnega in drugačnega fotkanja za naročnike ne shranjujem več…itak naročnik dobi digitalni medij v roke in kaj počne potem mene ne zanima več. Če želi kakšne nove slikce lahko na novo poslikamo… 🙂
  Z novo5-ko imaš 21mb fajle, in je 16gb kartica prav hitro polna posledično tudi disk…bad

 • Jerdna

  Samo še na nekaj bi opozoril; RAID5 na NAS gor ali dol – če crkne RAID kontroler je s podatki fertik.

  Sam uporabljam WD Sharespace NAS in zgoraj napisano je potrjeno s strani WD-jeve službe za pomoč. Morda je zadeva drugačna pri NAS napravah drugih proizvajalcev/znamk.

  Drugače se pa tudi sam že leta zajebavam s temi back-upi in back-upi back-upov in … ni pocen, drag špas je ta sigurnost. Z dost keša se da vse živo, lahkjo spiš kot dojenček. Če šparaš, si ga pa na___al slej ko prej.

  Torej – tudi NAS rabi back-up in bognedaj šparanja!

 • Tadej Maligoj

  Ups, nisem vedel za tole. Pa gre kontroler dostikrat v franže?
  No, glede na to, da sta kopiji knjižnice podvojeni, bi moralo it oboje naenkrat v franže. Če se bo to zgodilo, pa pač – rezervni scenarij: restavriranje fotk s ploščkov in povezovanje z LR.

 • Iztokx

  glede teh RADIov ipd. To se uporablja za sisteme, ki morajo neprekinjeno delovati tudi medtem ko, diski crkujejo in jih ti menjavas. Verjetno, za tvojo zalozbo cisto vsaka sekunda nedelovanja ni tako pomembna in bi vec dosegel z locenimi tremi diski(namesto 3 v RAID), ki bi jih dal se na razlicne kraje(za primer strele, pozara, kraje).

  vazno pa da bolje spis ja 🙂
  lpi.

 • Tadej Maligoj

  Hm, ja, najbrž.
  RAID je boljši toliko, da zdaj iz treh 500 GB diskov dobim 1 TB prostora, z zrcaljenjem pa bi dobil 'samo' 750 GB. Kar pa pravzaprav niti ni nek problem.
  Bolj bi mi šlo na živce dvojno kopiranje namesto enega.

 • -Mihaaa-

  …sicer komentar ki precej zaostaja za objavo ampak vseeno…. sam nameravam tudi narediti abckup na oddaljeni lokaciji, syncal bi seveda prek interneta… zanima me kateri program priporocate za sinc, ki bi samo mirror na oddaljeni disk delal, preveril ali je vse ok in nebi vmes 100x spraseval ali lahko to, ali lahko ono, da ne more kopirati ker je predolgo ime td ipd?
  hvala, miha

%d bloggers like this: